Święto Kwiatów: pora na pomidora

19 września 2016Przeczytaj Artykuł

Nie mniej gwarno, kolorowo i smacznie było na ulicach Skierniewic drugiego dnia Święta Kwiatów Owoców i Warzyw (18 września). Nawiązując do hasła 39 edycji święta „Miasto pełne smaku”, na rynku głównym miała miejsce kontynuacja degustacji dań owocowo-warzywnych.

Serwowano zupę pomidorową oraz jarzynową. Można było także skosztować polskich warzyw i owoców. Dzieci natomiast zachęcano do spróbowania zdrowych, owocowo-warzywnych szeików, sałatek i lodów, za co otrzymywały nagrody. Wielkie gotowanie, w ramach akcji „Pora na pomidora”, miało miejsce do późnych godzin południowych. Jak informują organizatorzy, Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, do wykonania wszystkich dań wykorzystano około 450 kilogramów owoców i warzyw.

Degustacji towarzyszył familijny program na scenie głównej.

W prezentowanej galerii również zdjęcia ze świątecznych ulic w niedzielę. Tekst i fot. jm